og helt uten bivikrninger
Doktor Michael Ballke er forundret over at trening som behandling for depresjon er så undervurdert og underkommunisert som er her til lands. – Trening som behandlingsform for denne type lidelser foregår nesten ikke i det norske helsevesenet. Ikke i det forebyggende arbeidet og fysisk aktivitet blir sjelden anbefalt. Legemiddelindustrien har nesten ubegrensede finansielle midler og enorm makt. Antidepressiva er big business for legemiddelindustrien, og særlig når man tar i betraktning hvor mange nordmenn som er rammet av depresjoner. Basert på det forskningsmaterialet som er tilgjengelig, så har jeg ingen betenkeligheter med å anbefale trening som behandlingsform for denne økende folkesykdommen, sier Michael Ballke, som for tiden holder foredrag om trening og psykisk helse oppe i Helseparken. Hans tanker om dette er vel verdt å lytte til…
Les om Leo sin kamp fra alvorlig syk og til å få gnisten tilbake!
Tiltagende
Depresjoner i en eller annen form er en tiltagende folkesykdom, og antallet sykmeldte og uføretrygdede er stigende på grunn av dette. – Det er selvsagt ulike nivåer her, og for noen er medikamenter en nødvendighet. I hvert fall for en periode. Det er likevel en kjensgjerning at trening samtidig, gir en raskere vei tilbake til en bedre mental helse. Selv om forskningen på dette området ikke har helt konkrete svar på alle spørsmål, så viser studier at for denne type pasienter er trening en behandlingsform som er svært effektiv. Det er også åpenbart at majoriteten i denne pasientgruppen ikke glir naturlig inn i et vanlig treningssenter, men trenger oppfølging og omgivelser som oppfattes som trygge, sier Michael Ballke, som kan anbefale EviBase-klinikken oppe i Helseparken her i Sandefjord som et godt alternativ.
Et bedre liv
Doktor Ballke er klar på at trening som behandlingsform er fri for bivirkninger, og følelsen etterpå er i de fleste tilfeller helt fantastisk. – En ting er at gjennom regelmessig trening reduseres risikoen for andre alvorlige sykdommer radikalt, men også at trening påvirker tankesettet på en positiv måte. Det gir bedre hukommelse, og evnen til å mestre stress blir bedre. Hjernen er den største vinneren i «organklassen» når vi utøver fysisk aktivitet. Også de kreative evnene blir utviklet. Du kan si at hjernen er stjernen i evolusjonens mesterverk. Vi øker selvfølelsen og troen på egne ferdigheter. Og forebygger og reparerer kroppslige tilstander som forverrer en depresjon. Treningen optimaliserer mengden signalstoffer til hjernen, og er med på å redusere de negative tankene, fortsetter doktor Ballke, og det er tydelig at dette er et tema som også får hans hjerne opp i turtall.
Les mer her om fastlege Hans Jacob Gravdal og EviBase sine erfaringer om trening som medisin!
Demens og Alzheimers
Dette er også ord og diagnoser som skremmer vettet av folk flest, og vi vet jo at mange blir rammet av disse nådeløse sykdommene. Spesielt når vi kommer opp i aldersklassene. Forskningen viser at en kombinasjon av arv og livsstil påvirker utviklingen når det gjelder dette. – Det vi vet helt sikkert er at fysisk aktivitet er den mest effektive og forebyggende strategi mot demens. Regelmessig mosjon kan redusere risikoen enormt. Vanlige symptomer er jo irritasjon, apati og generell aggresjon. Trening bremser dette, og er i tillegg bivirkningsfri og reduserer jo faren for å få en rekke andre alvorlige sykdommer. Det er etter mitt skjønn oppsiktsvekkende at trening i kontrollerte former med oppfølging av kvalifisert helsepersonell ikke blir brukt mer i det norske helsevesenet. Merkelig, kommer det fra en engasjert Ballke.
Koblingen mellom sinn og kropp
Så mange som 20 prosent av alle kvinner og om lag 10 prosent av alle menn her i landet, får en behandlingstrengende depresjon i løpet av sitt liv. Og for samfunnsregnskapet er det begredelige tall, og for de som rammes er det selvsagt enda verre. Hyppigheten øker og sykefraværet og de som må gå ut i permanent uføretrygd likeså. – Forskningen viser at årsaken sannsynligvis beror på en kombinasjon av psykososiale, arvelige og biologiske faktorer. Vi mennesker reagerer ulikt på alvorlige livshendelser, og de emosjonelle belastningene etter samlivsbrudd, død i nær familie eller nederlag på andre fronter, kan få varige konsekvenser for de det gjelder. Depresjon gir ubalanse i signalstoffene i hjernen. I tillegg blir det mangel på veksthormoner, kronisk betennelse i nervevevet og strukturelle forandringer i viktige hjerneområder. Det skjer i det hele tatt mye oppe i hjernen, når hjertet egentlig blir såret, forteller Ballke på en forståelig måte.
Trening som medisin for depresjon
Michael Ballke kan vel ikke kalles en varm tilhenger av antidepressiva eller såkalte lykkepiller i en eller annen form, men forstår selvsagt at enkelte depresjonsdiagnoser må behandles med medikamenter og annen form for terapi. – Studier viser at den ønskede effekten av denne type antidepressiva til behandling for vanlige former for depresjon, ikke gir samme gevinst som regelmessig trening. Det er jo en kjensgjerning at det du tror på kan påvirke din egen mentale helse på en positiv måte, avslutter doktor Ballke, som vet at forskningsbasert trening som behandling også for denne type pasienter vil komme til å bli mer og mer akseptert og vanlig i tiden framover. Og han stiller vanligvis helt korrekte diagnoser…
På Helse Norge sin nettside kan du lese om psykiske lidelser.