Om noen år så trener mesteparten for hjernens velvære sin skyld – og ikke nødvendigvis for å skaffe seg ruter på magen, store biceps og en kropp å vise fram på stranda. Den kjente svenske TV-legen og psykiatrikeren Anders Hansen har tatt nabolandet med storm. – Trening gir hjernen en enorm gevinst. Selv korte økter gir resultater. Nå viser omfattende forskningsrapporter at personer med «vanlige» depresjoner har mye bedre nytte av trening enn av antidepressiva. Anders Hansen har blitt en lett forståelig historieforteller om depresjon og andre lidelser, og at hans budskap når ut til alle er åpenbart. Nylig ble han kåret av TV-seerne til den de helst ville ha invitert hjem på middag.
Anders Hansen er i likhet med flere leger vi kjenner til og jobber tett med, opptatt av forholdet trening/depresjoner. – Det er et høyt berg å bestige for de fleste, som ønsker å begynne å trene. Mange har den oppfatning at det dreier seg om cross-fit, beinharde spinning-økter og tunge vekter. Faktum er imidlertid at det kreves veldig lite for å gjøre en forskjell. Nylig gjennomførte noen forskere ved Harvard-universitetet en undersøkelse på Massachusetts General Hospital den første studien i sitt slag, som koplet sammen fysisk aktivitet med redusert risiko for depresjoner, selv med de som hadde genetiske anlegg for å bli deprimerte. De så på genetiske data på 8000 personer, forteller Anders Hansen.
Lavere risiko
Forskerne kunne se at de som trente hadde en langt lavere risiko for å få en depresjon – helt uavhengig av gener. En av hovedforfatterne bak rapporten – professor Karmel Choi – uttaler at det betyr i praksis at gammel tankegang om at gener styrer mye av dette, må legges død. Trening kan nøytralisere risikoen betydelig. – Det er klart at jo hardere man trener, jo bedre. Likevel kan lavterskel-trening som yoga og vanlig uttøyning gi en positiv effekt. 35 minutters daglig, effektiv trening kan virkelig bety en stor forskjell, kommer det fra lege Anders Hansen.
I Sverige bruker hver niende innbygger antidepressiva. – Her skrives fysisk aktivitet ut på resept, selv om legemidler er langt mer vanlig. Likevel viser nå forskningen at treningen gjør like stor nytte. Selvsagt er medisiner nødvendig ved tyngre depresjoner, men trener du ved siden av så er det tall på at veien tilbake til bedre mental helse, er langt kortere. Ved mildere former for depresjoner, så er vanlige symptomer manglende matlyst, lavt energinivå og dårlig søvnkvalitet, og det er beviselig at trening har en positiv påvirkning på alt dette. Ved fysisk trening så frigjøres endorfiner, som også blir kalt «lykkehormonet». Det minsker både stress og smerte, og får opp humøret, sier Anders Hansen. Hele Sveriges TV-doktor.
Øker i rekordfart
Også her til lands, så øker antall uføre og sykmeldte på grunn av alle former for depresjoner i rekordfart. – Merkelig lite fokus på denne «folkesykdommen» fra det offentlige helsevesen. Underfokusert og underkommunisert. Trening er gull både for å unngå mørket og for å komme seg kjapt tilbake på beina. Vi har nevnt det før, men regelmessig trening kan holde både demens og Alzheimers på avstand, du lever lenger og bedre og humøret etter en treningsøkt er alltid på topp, sier Michael Ballke. Fastlege og en av EviBase-klinikkens ambassadører. – Når et menneske opplever hjertesorg, så er det hjernen som får svi. Da blir det ubalanse i signalstoffene i hjernen. Tren det bort, sier Ballke, som holder det gående gjennom trening og han er også en lidenskapelig salsadanser…