Noen ganger er det lurt å snakke med fagfolk. Hege Juel Lindegaard er ernæringsfysiolog, Personlig Trener og jeg har gode erfaringer med henne fra tidligere. Klok, balansert og måteholden. Min rake motsetning. Og når det lugger litt – så var det nødvendig med et hjemmebesøk hos fornuften. For jeg har slitt i 2024. Med å komme i gang – både med trening og med et kosthold jeg kan leve med. For det går virkelig i rykk og napp. Og frihet under ansvar – det ligger ikke for meg. Det er vanligvis et strengt kontrollsystem når kona mi er under samme tak – og hun holder meg i skinnet. Hun kjenner lusa på gangen – når jeg begynner å snike rundt utpå kvelden. Hun tar meg på fersken – og sender meg inn på rommet mitt uten proviant. Jeg trenger vakthold for å styre unna søtsuget. Det kommer som regel etter Dagsrevyen. Og jeg sliter med å nøye meg med middagen. Tiden fram mot leggetid er lang for en evig sulten herre. Som i tillegg har en kraftig brist i sin karakter. Derfor ringte jeg på hos Hege – for et ønsket tupp bak…
For min frue var på Oslo-besøk fra tirsdag til torsdag – og jeg behersket ikke solo-tilværelsen. Det ble helsprekk. Først sjekket jeg fryseren – og fant overraskende nok et aldri så lite utvalg av avanserte pølse-slag nederst. Godt gjemt under kylling-fileten og laksen. MEN ikke godt nok skjult. Det ble pølser, lomper og håndball-EM på TV. To dager uten mat-politiet gikk skeis. Rett og slett flaut. Derfor ble det en liten sving innom eksperten – som hadde noen kloke innspill. – Mange begynner å trene – og tror at alt er løst. Sånn funker det ikke. Man må justere kostholdet også. Det heter seg at trening er gram og bedre form – plusser du på med et sunnere kosthold – så blir det kilo og fasong. Som en bonus. En god kombinasjon her er jo optimalt. Og det må vi legge opp til. Først og fremst må du gjøre noe med inntaket. Både mengde og innhold. Hege legger opp et løp fram til 1. April. Med vektgaranti…
Jeg forsikrer henne om at dette skal jeg klare. I første omgang 10 uker fram i tid – til Dagbok nummer 16 er avsluttet. Så håper jeg å bli såpass inspirert over mitt eget speilbilde – slik at jeg fortsetter framover. På ubestemt tid. – Noen ganger er jeg fristet til å innføre «lørdagsgodteriet» igjen – slik at det finnes en liten form for belønning innimellom. Så er kunsten å komme seg kjapt inn på sporet igjen. Jeg forstår at jula er en vanskelig tid. For de fleste begynner jo feiringen allerede 1. Desember – julebord, fulle skåler og innekos i kulda. Forståelig – men like fullt i en overkant lang hyggeperiode. MEN nå er det på tide å stramme inn. Jeg foreslår at vi i denne litt intensive perioden fram til påske – sløyfer noen matvarer. For ditt vedkommende. Hvis vi peiler oss inn på tre måltider daglig – så er det tilstrekkelig. Du kan fint trene – selv om næringsinntaket er vesentlig mindre enn vanlig. Vi har en illusjon om at det behøves mye mer – enn det vi i realiteten trenger. Sånn er det bare. Min mentor i «kaloribransjen» ser bort på et eksempel – som er en typisk «overdriver»…
Omsider forlater jeg huset til Hege – full av inspirasjon og en kostholdsplan. MEN avslutningsvis får jeg med meg noe på veien. Jeg må ha en plan å forholde meg til. – Vi tar disse første ukene litt strengt – slik at du tydelig ser resultatene. Dermed så kutter vi ut noen matvarer. Du kan åpner dagen med havregrøt. Gjerne med litt blåbær eller noen eplebiter på toppen. Til lunsj blir det salat med masse grønnsaker. Masse. Du kan spise grønt tilbehør til du stuper. Også til middag blir det fisk eller kylling – og trikset er å fylle halvparten av tallerkenen først med grønnsaker. Du forstår konseptet. Jeg er ikke tilhenger av å telle kalorier. MEN vi kutter brød, pasta, ris og poteter i denne omgang. Likevel har poteter nok fått et litt ufortjent, dårlig rykte. Det er en del stivelse der – men det er ingen «forbrytelse» å spise. MEN akkurat nå i denne litt strenge perioden – så utelater vi disse produktene. Det er ditt valg. Og det er helt greit. Jeg skjønner veldig godt at dette er tøffere i praksis – enn i teorien. MEN dette fikser vi. Jeg skal følge godt med. Hege sier morna – og jeg har fått noe å strekke meg etter. Takk for det…
Tom Dahl Frøshaug